Імпорт молочних продуктів підскочив до максимуму з березня 2022 року,

молоко,сыр,фото,молочка,продукция,агроньюз,молочная,творог

У жовтні в Україну було імпортовано 6,08 тис. тонн молочних продуктів, що на 27,8% більше, ніж у минулому місяці, та на 35% більше, ніж у жовтні 2022 року. Наразі це найбільший показник з березня 2022 року.

Як ідеться в повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", ріст фіксується в усіх категоріях, однак найбільші об’єми імпорту займають сири – 3,2 тис. тонн.

Крім цього, за останній місяць вдвічі збільшилися об’єми імпорту вершкового масла та становлять 619 тонн, що є найбільшими показниками з листопада 2021 року.

Загалом за 10 місяців 2023 року було імпортовано 48,89 тис. тонн молочних продуктів, що на 6,1% менше, ніж в аналогічний період минулого року, але водночас вартісний показник більший на 11,3% ($210,2 млн).

Об’єми експорту залишаються стабільними другий місяць поспіль – 8,25 тис. тонн, що є однаковим показником порівнюючи з аналогічним періодом минулого року. Вартісний показник знизився на 19% та становить $226,94 млн.

Щодо світових цін, то після дев’ятимісячного спаду цін на світовому молочному ринку фіксується активізація попиту. Це підкреслює індекс ФАО за жовтень та збільшення торгів на світовій молочній біржі (Global Dairy Trade): середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО у жовтні склало 111,3 пункта, що на 2,4 пункта (2,2%) вище за показник вересня; але все ж на 28 пунктів (20,1%) нижче, ніж у відповідний період минулого року.

"У жовтні найбільше зросли світові ціни на сухе молоко. Це сталося головним чином під впливом різкого зростання імпортного попиту як за контрактами з короткими, так і тривалими термінами постачання. Додатковим фактором зростання цін на молочну продукцію стала обмеженість постачання молока в Західній Європі та деяка невизначеність щодо впливу погодних умов на виробництво в країнах Океанії", – пояснив аналітик УКАБ Максим Гопка.

Світові ціни на вершкове масло також зросли під впливом зміцнення роздрібних цін перед початком зимових свят у Західній Європі та збільшення імпортного попиту з країн Північно-Східної Азії. Водночас ціни на сир, навпаки, дещо знизилися внаслідок ослаблення євро щодо долара США і зростання експортної пропозиції з країн Океанії.

Автор: Галина Ялівець