Корупція та свавілля в Одеській Держпродспоживслужбі розвиваються як ракова пухлина

Нещодавно в Держпродспоживслужбі в Одеській області були проведені гучні обшуки Офісом Генерального прокурора та Державним Бюро Розслідувань. Після таких заходів, як правило, всі стають тихішими за воду і нижче трави.

Але не тут було. Литошко всім оголосив, що всі питання з Офісом Генерального прокурора та Державним Бюро розслідувань вже вирішено.

На підтвердження цих слів уже працюють та діють інші корупційні схеми та вимагання.

У цій статті йдеться про імпорт плодоовочевої продукції.

Отже, схема будується безпосередньо керівництвом Головного управління Держпродспоживслужби на Одещині, а саме начальником Петросянцом Мариною та її першим заступником Литошком Святославом. Цих людей має знати і бачити вся країна, хоча нині їх дуже важко назвати людьми.

Далі по порядку.

На початку цього місяця Литошко Святослав під загрозою звільнення дав вказівки начальникам постів та інспекторам (через які відбувається імпорт) терміново встановити на свої гаджети месенджери Telegram та Threema.

Паралельно всі компанії, які здійснюють імпорт, через підставних осіб було повідомлено, що для того, щоб безперешкодно оформитися, необхідно сплатити 10 доларів США за кожну тонну вантажу, що ввозиться.

Потім були складені списки компаній, які згодні платити (це зелений список) і компанії які не згодні платити (це чорний список).

Далі схема відбувається в такий спосіб.

Компанії, які згодні платити, перед тим як йти на оформлення, скидають CMR (це документ, в якому зазначено назву компанії, транспортний засіб, кількість і вагу вантажу та інша інформація) на так званого «оператора». Далі «оператор» дає інформацію на пост по кожному окремому транспортному засобу, як здійснювати фітосанітарний та ветеринарний контроль.

Якщо компанія заздалегідь узгодила партію, скинула CMR, перевела гроші на електронний гаманець, то оформлення здійснюється дуже оперативно та злагоджено приблизно до години часу.

Якщо компанія не згодна платити і не бажає брати участь у корупції, то відбувається таке. Інспектори від оператора не отримують CMR. Фірма імпортер приносить на посаду документи на оформлення фруктів чи овочів, але ніхто з інспекторів на огляд не виходить.

Інспектори на початку посилаються на зайнятість і кажуть, що треба чекати, скільки чекати ніхто не говорить, напевно, для того, щоб фірма швидше думала і визначалася. Приблизно через добу інспектора виходять на рампу і говорять імпортеру, що потрібно вивантажити весь транспортний засіб для огляду. Якщо імпортер і далі не погоджується платити, то вантаж прямо на рампі перевертається з ніг на голову так, що потім жоден замовник не приймає його на реалізацію. У результаті імпортер має нікому не потрібний вантаж та втраченого замовника. Але і це ще не все. Інспектора на місці підкидають у відібрані зразки різних шкідників та заражені плоди для того, щоб у лабораторіях це все відобразилось у протоколах досліджень і тоді можна взагалі відмовити у ввезенні.

Потрібно розуміти, що напередодні Нового Року імпорт фруктів відбувається в кількості десятків тисяч тонн, що обчислюються.

Підрахували?

У той час, коли Україна бореться із зовнішнім ворогом у цей час такі керівники як Петросянц та Литошко благополучно за допомогою правоохоронних органів вибудовують корупційні схеми та обдирають таким чином ледве живий бізнес.

І, до речі, у своїх висловлюваннях Літошко назвав цю схему передноворічна та перспективна.

Автор: Діана Грач