"Болючий удар в спину": Польські перевізники почали блокувати рух вантажівок на кордоні з Україною

пункт,кордон,польща,пропуску

Польські перевізники почали страйк і блокують рух вантажівок через українсько-польський кордон.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

"Після 13-ї години відбулося поступове блокування руху вантажного транспорту у напрямку пунктів пропуску "Ягодин-Дорохуськ", "Краківець-Корчова", "Рава-Руська-Хребене". Відмітимо, що ускладнення руху можливе як на в’їзд до Польщі, так і на виїзд", – зазначається у повідомленні.

За даними Держприкордонслужби, організатори протесту планують пропускати лиш по одному вантажному автомобілю на годину. Водночас протестувальники обіцяють пропускати вантажні автомобілі з вантажами безпекового, гуманітарного характеру, ті, які перевозять тварин, продукти, що швидко псуються, тощо. Організатори протесту також не будуть перешкоджати руху автобусів та легкового транспорту.

За даними "Польського радіо", протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні.

Своєю чергою посол України в Польщі Василь Зварич закликав перевізників припинити блокування руху вантажного транспорту у напрямку трьох пунктів пропуску на українсько-польському кордоні.

"Блокування польськими перевізниками доріг до прикордонних переходів Польщі з Україною в Хребені, Дорогуськ, Корчова – це болючий удар у спину України, яка страждає від російської агресії. "Коридори солідарності" між Україною та ЄС перебувають під загрозою. Ми закликаємо покласти край блокаді кордону!" – написав посол у соцмережі Х (раніше – Twitter).

Читайте також: Страйк перевізників: Прикордонники попередили про ускладнення руху для вантажівок на кордоні з Польщею

Як повідомлялося, раніше польські перевізники перенесли початок блокади руху вантажного транспорту поблизу трьох найбільших автомобільних пунктів пропуску на польсько-українському кордоні з 3 на 6 листопада.

Акція польських перевізників планується терміном на два місяці. Причина страйків – надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

Відомо, що українська сторона ініціює переговори з Польщею та Єврокомісією через загрозу перекриття кордону

Автор: Михайло Орлюк