В українському МЗС вважають маргіналом мера одного з найбільших латвійських міст

Мер другого за розміром латвійського міста Даугавпілса Андрейс Елксніньш зробив скандальну заяву про війну в Україні, зокрема назвав Крим російським і виправдав звірства окупантів у Бучі.

Об этом сообщает Слон РУ

Про це повідомляє латвійський портал Delfi.

Елксніньш заявив, що у війні РФ проти України не буде переможців і це людська трагедія.

"В Україні війна — це ясно та очевидно, Росія веде війну не на території своєї країни, це очевидно", — відповів він на питання, хто є агресором.

При цьому мер Даугавпілса назвав Крим частиною Російської Федерації. Після зауваження щодо того, що світ не визнає анексії півострова, латвійський політик сказав, що попри це світ продовжив з Росією.

Відповідальність за вбивства цивільних у Бучі на Київщині Елксніньш поклав на РФ, Україну та США.

"За цю ситуацію відповідають усі, насамперед дипломати – тому що коли дипломати зазнають невдачі, починає говорити зброя. Так було завжди. Тому в цій ситуації треба говорити про програш дипломатії", — сказав мер на прохання пояснити, чому він вважає відповідальною Україну.

На заяву латвійського політика відреагувало МЗС України.

"Мер латвійського міста Даугавпілс Андрейс Елксніньш виправдовує злочини Росії в Україні. Не дивно, що його політична сила опинилася на узбіччі політики за підсумками останніх виборів до Сейму Латвії", — написав у Facebook речник МЗС Олег Ніколенко.

"На щастя, висловлювання цього маргінального діяча не відображають ані офіційної позиції дружньої для нас Латвії, ані поглядів абсолютної більшості латвійців, які не лише щиро співчувають, але й активно допомагають Україні в її боротьбі проти російської агресії", — додав він.

Андрейс Елксніньш є представником соціал-демократичної партії Saskaņa (Згода), яка традиційно мала значну підтримку серед російськомовних жителів Латвії і лише на останніх виборах до Сейму восени 2022 року не змогла подолати 5% бар’єр.

У Київській області досі невпізнаними є тіла 200 українців, які загинули від рук російських загарбників.

Вранці 24 лютого рашистська Московщина розпочала повномасштабну війну проти України.

По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі було завдано ракетних ударів, а війська РФ перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави піднято по тривозі. Кацапи розпочали інтенсивний обстріл підрозділів ЗСУ, українська армія дає відсіч російським військам.

В екстреному режимі працює Рада національної безпеки та оборони. Введено військовий стан. Україна офіційно направила позов проти Московії до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Під час війни рашисти обстрілюють та знищують об’єкти інфраструктури України, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. Також рашисти влаштовують геноцид українців у захоплених населених пунктах та масово ґвалтують жінок та дітей.

Веніамін Цвєтков

Источник: Руссиангейт