Захищати енергоінфраструктуру України від обстрілів цієї зими буде складніше: інтерв’ю виконавчого директора ДТЕК

Чи готова Україна до зими? І як вона планує захищати енергетичну інфраструктуру від обстрілу? Інтерв’ю виконавчого директора ДТЕК.

Про це йдеться у статті видання currenttime.tv.

З наближенням холодів Росія відновила удари по енергетичній інфраструктурі України. Минулого понеділка російські військові обстріляли Херсонську область. Голова обласної адміністрації Олександр Прокудін заявив, що пошкоджено лінії електропередач. Без електрики залишилися чотири населені пункти.

Через посилення обстрілів у кількох десятках сіл та міст Херсонської області оголосили обов’язкову евакуацію для сімей із дітьми. Ці населені пункти знаходяться на правому березі Дніпра, неподалік лінії фронту. Двадцять другого жовтня російські військові також вдарили по одній із теплоелектростанцій ДТЕК. У компанії повідомили, що через атаку серйозно пошкоджено обладнання ТЕС. Люди, на щастя, не постраждали.

Про те, як Україна готує свою енергетичну інфраструктуру до зими, сьогодення розповів Дмитро Сахарук, виконавчий директор ДТЕК, однієї з найбільших українських енергетичних компаній.

– Спершу хотів би дізнатися, що зараз із обстріляною теплоелектростанцією. Було повідомлення, що вона серйозно пошкоджена, пошкоджено обладнання.

– Увечері в неділю був артилерійський обстріл без оголошення тривоги, бо артилерійський обстріл надто швидко відбувається. На щастя, обійшлося без жертв і без травм, але було пошкоджено обладнання ТЕС, внаслідок чого було знеструмлено низку населених пунктів. Територіально це південь Донецької області, світла не було до середини понеділка у більшості цих населених пунктів, бо відбувалися ремонтні роботи. Також було знеструмлено низку шахт, люди в шахті були. Це небезпечно для їхнього життя. Регулярно обстрілюється ТЕС, бо близько до лінії фронту, але останнім часом відновилася інтенсивність, мабуть, через те, що наближаються холоди і починається новий сезон обстрілів, як минулого року.

– Так, ми бачимо, що Росія знову б’є енергетичною інфраструктурою України. Наскільки ваша компанія готова до цього?

– Готувалися ми останні шість-сім місяців. У нас низка напрямків. Перше – це відновлення, поточні ремонти обладнання, що генерує. Ми за цей час провели поточні ремонти дев’ятнадцяти блоків, дев’ятнадцятий виходить найближчим часом, відновили десять, до кінця року ще два блоки відновимо, і вони підуть у роботу. Загалом вклали 3,9 мільярда гривень (понад $102 мільйонів) у цю роботу. Видобували вугілля, бо теплоелектростанції без вугілля не працюють. Ремонтували розподільчі мережі, теж близько 4 мільярдів (понад $105 мільйонів) гривень вклали сюди, понад шість тисяч об’єктів відновили, відремонтували, поставлено нові. Також видобували газ, рекордний обсяг інвестицій цього року, вдвічі більший, ніж минулого. І лише близько 20 мільярдів гривень (понад півмільярда доларів) компанія вклала для того, щоб підготуватися до зими.

Три компоненти успішного проходження зими ми бачимо. Перший – це, звичайно, надійний захист ППО. Другий – цивільний захист, це захист усіх цивільних об’єктів, у тому числі бетонними блоками, це ми також робимо. І третій – це якнайшвидше відновлення у разі, якщо будуть обстріли, а вони будуть. Для цього потрібне резервне обладнання, ми створили запас на 1,3 мільярда гривень, а також люди, які матимуть змогу швидко відновлювати руйнування. На Донеччині протягом буквально 8-10 годин частково світло вже почало повертатися до міст і населених пунктів. І до кінця дня запитали практично всіх знеструмлених споживачів.

– Зараз у вас є потрібне обладнання, запчастини для цього швидкого відновлення? Минулого року саме була з цим проблема: не вистачало.

– Спочатку необхідний обсяг запасного обладнання, звичайно, було створено. Однак треба розуміти, що якщо обстріли будуть систематичними, як це було торік, і буде велика кількість руйнувань, то на якомусь етапі цього резервного обладнання може вистачити. Плюс ми розуміємо, що є обладнання, яке все-таки в штучному екземплярі було виготовлене, для нього резерви практично неможливо створити. У цій частині, звісно, якщо буде зруйновано, буде важче. Але загалом ми комфортно відчуваємо з погляду наявності того обладнання, яке можна швидко міняти замість того, що було зруйноване. І для цього маємо бригади людей, які зможуть це робити.

– Глава енергохолдингу ДТЕК заявив минулого тижня, що цього року зима буде важчою, ніж торік, зокрема через масовані ракетні удари по енергосистемі України. Виходячи з чого, ви робите такий прогноз?

– Дуже просто. Ми минулого опалювального періоду заходили з великим резервом потужностей, які дозволили нам після обстрілів знаходити можливість продовжувати працювати, навіть незважаючи на те, що частково якісь об’єкти генерації або розподілу електроенергії були зруйновані. Тобто, ми використовували обладнання інших ділянок, які не були задіяні, і завдяки цьому мали маневр. Наразі немає такого резерву вільного обладнання, бо він вичерпався за попередню зиму. Звичайно, ми відновили велику кількість блоків, як я сказав, десять блоків відновили, 18 відремонтували. Але все одно це менше порівняно з тим, що було минулого року. Плюс треба не забувати, що росіяни таки теж розвиваються: вони вдосконалюють атаки, вони вивчають нас, вони дивляться, розвідують, де ми відремонтували. І ми очікуємо, що атаки будуть витонченішими, розумнішими, скажімо так. І це означає, що нам складніше їх відображатиме.

– Незважаючи на те, що, як ви сказали, вкладено мільярди гривень, збудовано бетонні блоки та надії на українське ППО? Все одно буде гірше?

– Я думаю, так, тому що напад буде теж розумніший, продуманіший. Не секрет, що, починаючи з минулого року, російські військові використовують як порадників енергетиків, які дуже професійно і зі знанням справи рекомендують, розповідають, куди необхідно бити, що руйнувати. А внаслідок того, що зараз резервного обладнання поменшало, відповідно, і вразливих місць теж побільшало. Про це знають наші вороги. Вони точно плануватимуть складніші витончені атаки. Ми бачимо, що вони комбінують ракети, дрони та бомби. Тобто, це така велика комбінація великої кількості різноманітного обладнання. Тому ми вважаємо, що буде непросто.

– Можете дати пораду, до чого готуватись українцям? І чи готові ви, наприклад, запроваджувати ліміти споживання?

– Ліміти по країні вводитимуться не нами, ми виконуватимемо команди оператора системи, який бачитиме, чи є потреба в обмеженнях. Зараз такої потреби немає, всі регіони працюють без обмежень. Якщо буде дефіцит, тоді будуть даватися відповідні команди по областях на розвантаження споживання. Готуватись, в принципі, ми вже знаємо як. Минулої зими ми вже проходили. У кожному будинку, квартирі необхідно про всяк випадок мати резервні джерела живлення, починаючи від маленьких для телефонів або ноутбуків, закінчуючи великими: це генератори, батареї і так далі.

Наступної зими треба думати сценаріями. Базовий сценарій, коли є обстріли, але ефективно працює ППО, енергетики швидко відновлюють, використовуючи ту підготовку, яка була зроблена. Негативний сценарій, коли обстрілюють, на жаль, потрапляють, на жаль, значні руйнування, потрібен час для того, щоб зупинити, і на час відновлення відбувається відключення. І такий дуже позитивний сценарій, що з якоїсь причини росіяни не обстрілюють, бо бояться, що ми відповімо, або тому, що надто багато ресурсів необхідно витратити, щоб заподіяти якусь незначну шкоду. Тоді ми спокійно живемо зиму без вимкнень. Так, нам все-таки потрібно буде в найхолодніші періоди і взимку матиме імпорт електроенергії для того, щоб покрити пікове споживання. Але загалом ми живемо без обмежень. Ось три сценарії, до них треба готуватися. І залежно від того, як нам вдасться захищатися, а у росіян нападати, будемо з вами бачити, як розвиватиметься ситуація.

– Щодо регіонів який прогноз? Де чекаєте на найважчу зиму?

– Найважче буде у тих регіонах, які зараз обстрілюються. Наприклад, по Донецькій області працює наша компанія. У нас щодня відбуваються обстріли, близько сімдесяти тисяч знеструмлено щотижня, ми відновлюємо, працює 60-70 бригад. Є такі випадки, що вночі взагалі було близько 100 тисяч знеструмлено по Донецькій області. Тому важче буде Донецькій області, Харківській, Херсонській, там будуть обстріли, безкінечно йде багато відключень, Дніпропетровська область, яка прилягає до неконтрольованої території через водосховище. Зрозуміло, Сумська, Чернігівська там, де з-за кордону обстрілюють. Ось ці регіони будуть найскладнішими, бо там додатково до можливих обмежень за потужністю будуть, на жаль, регулярні відключення світла через пошкодження мережі, які постійно ремонтуватимуться. Але процес цей, на жаль, триватиме доти, доки не припиняться обстріли.

Переклад: «Аргумент»