Податкова система і корупція нова країна

Так що ж таке корупція? Корупція — це наслідок неправильно побудованої системи, а боротися з наслідками можна вічно, якщо не усунути причини. У чому ж причини — спитаєте ви? А причини у двох складових — це занадто велика зарегульованість податкового законодавства та подвійне тлумачення законів учасниками відносин. Спочатку прогалину допускають законодавці, потім законом користуються податківці, а бізнес читає текст по-своєму. Чи не краще було б все спростити до мінімуму? У чому полягає таке спрощення? По-перше, забрати функцію контролю за податками від ДПС взагалі і передати банкам. По-друге, зробити податок з обороту (і найголовніше — чим більший оборот, тим менший податок, щоб стимулювати бізнес уникати використання готівки і тримати кошти в банку для обігу через розрахункові рахунки). У кінці місяця банк, маючи шкалу, за якою протягом місяця резервує кошти на рахунку для сплати податку, просто перераховує їх до бюджету. З іншого боку поставити "меч" для бізнесу — у разі використання готівки і не пробивання чеку (ухилення від декларування оборотів), на такого підприємця накладатиметься штраф такого розміру, що підприємець сам переведе всі розрахунки у безготівкову форму.

Таким чином, вбиватимуться три зайці:

1) усі учасники відносин зацікавлені у збільшенні оборотів, тому що це буде призводити до зменшення податкової ставки для нього;

2) банківська система наповниться грошима, якими можна кредитувати економіку;

3) ліквідується армія чиновників, які фактично вичавлюють талановитих і розумних людей з України;

4) знищуються причини (підґрунтя) корупції — зарегульованість і подвійне трактування законів.

Для перевірки цієї ідеї не обов’язково залучати всю країну, а можна спробувати такий принцип у невеличкому регіоні. Якщо це дасть позитивний відгук, тоді переходити до масштабування. Час покаже — усе одно ми до цього прийдемо, все залежить тільки від того, через який біль.